Μειωμένη κατά 5% η παγκόσμια παραγωγή οίνου


Η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2016 υπολογίζεται σε 259 εκατ. εκατόλιτρα, ποσότητα κατά 5% μειωμένη σε σχέση με το 2015, ανακοίνωσε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στο Παρίσι ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Η παραγωγή αυτή είναι «από τις χαμηλότερες εδώ και 20 χρόνια», αλλά καλύπτει «πολύ αντίθετες καταστάσεις συνεπεία κλιματικών γεγονότων», διευκρίνισε ο OIV σε συνέντευξη Τύπου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ιταλία αναμένεται ότι θα διατηρήσει τη θέση του πρώτου παραγωγού στον κόσμο με 48,8 εκατ.εκατόλιτρα (-2% σε σχέση με το 2015) και ακολουθεί η Γαλλία (41,9 εκατ. εκατόλιτρα, -12%).

Μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών, «μόνο η Ισπανία με περίπου 37,8 εκατ. εκατόλιτρα σημειώνει μικρή αύξηση (+1%)», αναφέρει ο OIV. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 22,5 εκατ. εκατόλιτρα (+2%) και η Αυστραλία καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στον κόσμο (12,5 εκατ. εκατόλιτρα, +5%).

«Στη Νότια Αμερική η παραγωγή έχει μειωθεί πολύ στην Αργεντινή (8,8 εκατ. εκατόλιτρα), στη Χιλή (10,1 εκατ.) και στη Βραζιλία (1,4 εκατ.)», υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

Η Ιταλία είχε γίνει το 2015 η πρώτη παγκόσμια παραγωγός οίνου, μπροστά από τη Γαλλία, σύμφωνα με τον OIV, καθώς η ιταλική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 10% τη χρονιά εκείνη, στα 48,9 εκατ. εκατόλιτρα, όταν αυτή της Γαλλίας είχε μείνει στάσιμη στα 47,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάσθηκε τον Μάρτιο στη Ρώμη από την κύρια συνομοσπονδία ιταλών αμπελοκαλλιεργητών, η Ιταλία είναι πλέον και ο πρώτος εξαγωγέας οίνου στον κόσμο.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου