Γιατί το κόκκινο χρώμα έχει αφροδισιακές ιδιότητες



Το κόκκινο χρώμα έχει χαρακτηρισθεί ως το χρώμα του πάθους και του έρωτα, το χρώμα με τις αφροδισιακές ιδιότητες που κάνει μια γυναίκα ελκυστική και επιθυμητή στους άντρες. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το κόκκινο χρώμα να ξεχωρίζει γι' αυτές του τις ιδιότητες;
Στο ερώτημα αυτό απάντησε μελέτη Αμερικανών ψυχολόγων, οι οποίοι, όπως επεσήμαναν, δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχαιότητα το συγκεκριμένο χρώμα έχει επιλεγεί για να εκπροσωπεί τον έρωτα και το πάθος και τα έντονα συναισθήματα.
Οι ψυχολόγοι από το Ρότσεστερ των ΗΠΑ, για να διαπιστώσουν αν όντως επιδρά αφροδισιακά στον άνθρωπο το κόκκινο χρώμα, ανέλυσαν τις αντιδράσεις μιας ομάδας ανδρών όταν έβλεπαν γυναίκες ντυμένες με ρούχα διαφόρων χρωμάτων. Να σημειωθεί ότι στην έρευνα δεν συμπεριλήφθηκαν ομοφυλόφιλοι ή άνθρωποι που είχαν αχρωματοψία.
Στη συνέχεια δόθηκε στους συμμετέχοντες μια φωτογραφία η οποία απεικόνιζε μια γυναίκα που φορούσε κόκκινο ή λευκό φόρεμα και απαντούσαν σε μια σειρά ερωτήσεων όπως: «Πόσο όμορφη πιστεύετε ότι είναι η γυναίκα που βλέπετε;», «Θα θέλατε να φιλήσετε αυτή τη γυναίκα;», «Θα θέλατε να κάνετε σεξ με αυτή τη γυναίκα;». Ανάλογα πειράματα έγιναν με φωτογραφίες στις οποίες οι γυναίκες φορούσαν γκρι, πράσινο ή μπλε χρώμα.
Σε ένα ακόμα πείραμα, το φόρεμα της γυναίκας ήταν αρχικά μπλε και έπειτα από ψηφιακή επεξεργασία, το χρώμα της μπλούζας άλλαζε σε κόκκινο, δηλαδή οι άνδρες έβλεπαν την ίδια γυναίκα, αλλά με αλλαγή του χρώματος στο φόρεμά της και απαντούσαν σε ένα ερωτηματολόγιο. Να σημειωθεί ότι η φωτεινότητα των χρωμάτων ήταν ακριβώς ίδια και στις δύο φωτογραφίες και ως εκ τούτου η μόνη σύγκριση ήταν η χρωματικά χροιά.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως «πόσο σεξουαλικά ελκυστικές ήταν οι γυναίκες στις φωτογραφίες», καθώς και σε ερωτήσεις όπως πόσα χρήματα θα ξόδευαν αν έβγαιναν μαζί τους σε ένα ρομαντικό ραντεβού και φυσικά ποια θα επέλεγαν για να βγουν, αυτή με τα κόκκινα ή αυτή με τα μπλε ρούχα.
Σε όλες τις ερωτήσεις, οι γυναίκες που στις φωτογραφίες φορούσαν κόκκινα είχαν την υψηλότερη βαθμολογία ως πιο ελκυστικές και σεξουαλικά επιθυμητές, ακόμη και όταν οι γυναίκες ήταν οι ίδιες και απλά άλλαζαν τα χρώματα.
Επίσης οι γυναίκες στα κόκκινα χρώματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να δεχτούν πρόσκληση όχι μόνο για ένα ρομαντικό και ακριβό δείπνο αλλά και για χορευτική βραδιά στο κολέγιο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επίδραση του κόκκινου χρώματος στο υποσυνείδητο των ανδρών διαπιστώθηκε μόνο για τον τομέα της ελκυστικότητας και του ερωτισμού και όχι για άλλα χαρακτηριστικά όπως η ευγένεια, η εξυπνάδα και η συμπαθητικότητα. Επίσης όταν το πείραμα μεταφέρθηκε στις γυναίκες για την αξιολόγηση άλλων γυναικών δεν διαπιστώθηκε κάποια ανάλογη επιρροή του κόκκινου χρώματος όπως αυτή στους άνδρες.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πολύ πιθανόν οι αφροδισιακές ιδιότητες του κόκκινου χρώματος στους άνδρες, να μην οφείλονται μόνο σε κοινωνικούς προσαρμοστικούς παράγοντες αλλά και σε βαθύτερες βιολογικές ρίζες.
Έφεραν ως παράδειγμα μάλιστα, ανώτερα θηλαστικά όπως τους πιθήκους, τους χιμπαντζήδες και τους μπαμπουίνους οι οποίοι ελκύονται ιδιαίτερα από θηλυκά του είδους τους, όταν αυτά τους δείχνουν τα κόκκινα μέρη του σώματος τους. Για παράδειγμα, τα θηλυκά όταν κοντεύουν στην ωορρηξία, κοκκινίζουν έντονα στέλνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο σεξουαλικό μήνυμα για να προσελκύσουν αρσενικά.
Όπως είπαν, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι αντιδράσεις των ανδρών είναι παρόμοιες με αυτές των θηλαστικών και αυτό ίσως απαντά τελικά στο γιατί το κόκκινο χρώμα έχει καθιερωθεί από αρχαιοτάτων χρόνων ως το χρώμα που ανεβάζει τη σεξουαλική λίμπιντο.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου