Γιάννης Κάτσινος: Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας


Αυτές τις ημέρες είναι στην επικαιρότητα οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.
Ετοιμα απο το ζαχαροπλαστείο ή κατασκευασμένα απο τα χέρια σας δεν χάνουν την αξία τους τα Χριστούγεννα.
Το Street Life, ζήτησε απο τον Κορίνθιο σεφ Γιάννη Κάτσινο να ετοιμάσει φτιάξει μελομακάρονα αποκλειστικά για τους Κορίνθιους αναγνώστες του και αυτός το έκανε.
Σας παρουσιάζουμε τα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας και τον τρόπο που μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. φυτική μαργαρίνη
1 ποτήρι του νερού αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού
ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή μανταρινιού
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

Για το πασπάλισμα

1 φλυτζάνι του τσαγιού καρυδόψυχα κοπανισμένη
Υλικά για το σιρόπι
1 1/2 ποτήρι του νερού νερό
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
10 κουταλιές σούπας μέλι
Υλικά για την επικάλυψη
600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού φρέσκο βούτυρο (για να γυαλίζει η σοκολάτα) ή 2 κουταλάκια του γλυκού σπορέλαιο

Εκτέλεση:


Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τη μαργαρίνη και τη χτυπάμε με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού, το κονιάκ μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα,την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού και τα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.

Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το σιμιγδάλι, μέχρι να τελειώσουν. Τα ανακατεύουμε και τα δουλεύουμε απαλά με τα χέρια, έως ότου η ζύμη να γίνει αφράτη και μαλακή και να ξεκολλάει από τη λεκάνη.

Τα πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα και τα πατάμε λίγο στη μέση να πλαταίνουν. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στον αέρα φούρνο στους 180°C για 20.

Στο μεταξύ βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι για 4-5 λεπτά. Όταν αρχίζει να βγάζει αφρό, τον αφαιρούμε, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Βουτάμε μέσα στο σιρόπι τα ζεστά μελομακάρονα, για ένα λεπτό. Μπορεί να γίνει και το αντίθετο. Κρύα μελομακάρονα σε ζεστό σιρόπι. Κάθε φορά βάζουμε 3-4 μελομακάρονα.

Τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε μέσα στην κουβερτούρα, την οποία έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο ή το σπορέλαιο.

Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολα ή αλουμινόχαρτο και τα πασπαλίζουμε με λίγο καρύδι στο κέντρο. Οταν κρυώσει η σοκολάτα τα τοποθετούμε σε πιατέλα.



Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου