Ναι ρε Γερούν, τα φάγαμε στα μπουζούκια και στα γούστα


Ευρωσκεπτικισμός, σεξισμός, αυτομαστίγωμα, ρεμούλα, ζωάρα, αξιοπρέπεια, διαφθορά και καθωσπρεπισμός. Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα
Σταμάτης Ζαχαρός

Η δήλωση του επικεφαλής του eurogroup για τους άσωτους του Νότου ήταν ταυτόχρονα ατυχής και εύστοχη. Οι αντιδράσεις των Ελλήνων εύλογες και γελοίες. Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ είπε μέρος της αλήθειας αλλά με λάθος τρόπο και ως γνωστόν: Η αλήθεια πονάει, έστω και μισή.
AdTech Ad
Αυτό που ήθελε να καυτηριάσει ο Ντάισελμπλουμ ήταν προφανώς η ανερμάτιστη και ανεύθυνη πολιτική που ακολούθησαν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Πακτωλοί επιδοτήσεων, πακέτων Ντελόρ, ΕΣΠΑ, αποζημιώσεων και δανεικών καταναλώθηκαν με πρωτοφανή τρόπο και δημιούργησαν αυτό που προολυμπιακά ονομάζαμε greek dream.

Η εξέλιξη του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ολλανδία. Πηγή Eurostat / Επεξεργασία: Google
Δείτε εδώ τη φωτογραφία σε μεγέθυνση
Ο τρόπος ωστόσο που το έκανε ήταν απαράδεκτος. Υποκύπτει χωρίς αναστολές στον βασικό κανόνα του λαϊκισμού, στην δημιουργία στερεοτύπων. Προσωπικά τον βρίσκω και στα όρια του σεξιστικού. Επιπρόσθετα, ο δασκαλίστικος τρόπος του, με το χαρακτηριστικό κούνημα του δαχτύλου είναι προσβλητικός. Ιδίως καθώς οι θεσμοί -τους οποίους υπηρετεί και ο ίδιος- αμείβονται πλουσιοπάροχα για να εποπτεύουν την κατανομή και αξιοποίηση των κονδυλίων. Είτε οι ελληνάρες του κοροϊδέψαν, είτε οι ίδιοι βαριόντουσαν να ελέγξουν που πάνε τα λεφτά, φέρουν ευθύνη. Για την οποία δεν μιλάει ο Γερούν.
Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες είμαστε ιδιαίτερα εύθικτοι. Σαν να μην δηλώσαμε τρεις φορές το μέγεθος της Κρήτης για να πάρουμε επιδοτήσεις για ελαιόδεντρα. Σαν να μην μετατρέψαμε σε Cayenne κοινοτικούς πόρους που προορίζονταν για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Φάγαμε, φάγαμε, φάγαμε και εν συνεχεία πείσαμε και τους εαυτούς μας ότι δικαιούμασταν να φάμε. Ακόμη και σήμερα η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται αποπνέοντας μια αίσθηση ότι έχουν υποχρέωση να μας δανείζουν. Και μάλιστα δεν το κάνουν με κιμπάρικο τρόπο, αλλά μας βγάζουν την ψυχή για να μας δώσουν μια δεκάρα. Η άποψη ότι μας χρωστούν γιατί είμαστε ο περιούσιος λαός, έχει εμποτίσει την κοινωνία με αποκλειστική ευθύνη των πολιτικών.
Είμαστε όμως οι ίδιοι που κομπάζαμε στα καφενεία, τις ταβέρνες και τα μπουζούκια για όσα αποκτήσαμε κοροιδεύοντας τους κουτόφραγκους. Την εποχή της ευμάρειας, ο απατεώνας που καταχράστηκε τα λεφτά που πήρε η χώρα για την ανάπτυξη, ήταν αντικείμενο θαυμασμού. Ουδείς τολμούσε τότε να τον “κράξει”. Πολλοί προσπαθούσαν να του μοιάσουν. Όλοι τον ήθελαν για παρέα.
Το που θα τρώει ο καθείς τα λεφτά του είναι προσωπική υπόθεση. Το να τρως όμως τα δανεικά σε ασωτίες και μεγάλη ζωή είναι γελοίο, ανεύθυνο και επικίνδυνο. Είναι σαν να βλέπεις τον επαίτη που μόλις βοήθησες να μπαίνει σε μια λιμουζίνα με σοφέρ. Ακόμη χειρότερα, αν έχεις σπαταλήσει τα λεφτά που ζήτησες ως ελεημοσύνη και ξαναζητάς λεφτά για τον ίδιο λόγο, είναι κατάντια.
Από την άλλη μεριά, ο κος. Ντάισελμπλουμ δεν είναι μέρος της λύσης αλλά του προβλήματος. Φέρει ευθύνη για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν στη χώρα. Τις αποδέχθηκε, αυτός και οι προκάτοχοί του. Και όχι μόνο. Διάφορες ομάδες διεφθαρμένων Ελλήνων, βρήκαν εύφορο έδαφος στη διαλυμένη και ενίοτε διεφθαρμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Το να βγάζει την ουρά του απ’ έξω παραμονές γαλλικών εκλογών και μετά την δική του εκλογική πανωλεθρία είναι επικίνδυνα λαϊκιστικό και αντικατοπτρίζει τη βαθιά σήψη της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Καλύτερα να βάλει την ουρά στα σκέλια.
Ταυτόχρονα δημιουργεί αντανακλαστικά πόλωσης με την ευρωσκεπτικιστική και ενδεχομένως ρατσιστική ρητορική του. Τέτοια που δικαιολογούν μια αυθόρμητη απάντηση του τύπου: “ναι ρε, τα φάγαμε και βγάλαμε γούστα”. Έτσι η Ευρώπη σίγουρα δεν πάει μπροστά…
*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos).
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου