Καλπάζει η ιλαρά - 18 παιδιά στο νοσοκομείο Κορίνθου


Συναγερμό έχει σημάνει το υπουργείο Υγείας για την επέκταση και στη χώρα μας της επιδημίας της ιλαράς, που έχει προκαλέσει 41 θανάτους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχουν νοσήσει 14.000 παιδιά και ενήλικες.
Επιδημικές εξάρσεις της νόσου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία και σε άλλες χώρες.

Ως τις 3 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 100 κρούσματα ιλαράς, αλλά δεν έχει σημειωθεί θάνατος. Πρόκειται, κυρίως, για μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και για άτομα με ελληνική ιθαγένεια, ηλικίας 25- 44 ετών, από τον γενικό πληθυσμό. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο, ενώ την τελευταία τριετία καταγραφόταν περίπου ένα κρούσμα ιλαράς ετησίως στην Ελλάδα, «κατά το τελευταίο τετράμηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά, γι' αυτό και ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός».
Πονοκέφαλος
Να σημειωθεί ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα στη χώρα μας έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Υγείας, καθώς πολλοί γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, με συνέπεια να σημειώνεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει και στη χώρα μας στην εξάπλωση της επιδημίας της ιλαράς.

Γι' αυτό το υπουργείο συστήνει στις υγειονομικές Αρχές τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών, των εφήβων, αλλά και των ενηλίκων που δεν έχουν κάνει ακόμη το τριπλό εμβόλιο MMR (ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας).
Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδρίασε για το θέμα στις 6 Σεπτεμβρίου παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου, συνιστά τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μεικτού εμβολίου MMR).
Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς, συστήνεται η χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και της δεύτερης δόσης τρεις μήνες μετά την πρώτη ή το ταχύτερο δυνατόν, εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.

Στο νοσοκομείο 18 παιδιά
Την ανησυχία τους εκφράζουν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας για την έξαρση της ιλαράς, καθώς μόνο στο Νοσοκομείο Κορίνθου έχουν νοσηλευτεί 18 παιδιά και μάλιστα ορισμένα από αυτά τα περιστατικά κρίθηκε αναγκαίο να διακομιστούν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται στον ιό RNA, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών του γένους Morbillivirus. Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον βλεννογόνο και στους επιχώριους λεμφαδένες, όπου πολλαπλασιάζεται.

Η νόσος μεταδίδεται με τα σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα και μέσω του αέρα. Οι ασθενείς μεταδίδουν την ιλαρά από περίπου τέσσερις ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος ως και τέσσερις ημέρες μετά. Ενας στους 1.000 ασθενείς με ιλαρά θα παρουσιάσει εγκεφαλίτιδα και περίπου ένας στους 1.000 θα καταλήξει. Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι το αποτελεσματικότερο όπλο.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου