Στη Θεσσαλονίκη δεν ξεχνούν τον Γιάννη Στέφα..!


Οι ασπρόμαυρες ιστορίες θυμούνται μια μεγάλη μορφή του ΠΑΟΚ, που "έφυγε από κοντά μας", τον Γιάννη Στέφα.

O Γιάννης Στέφας "έσβησε", το Σάββατο 17 Ιουλίου 2010. Ένα ακόμα μέλος της χρυσής ομάδας του ΄70, ανέβηκε στη γειτονιά των αγγέλων...

Ο  παλαίμαχος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ και της Κορίνθου έφυγε από την ζωή σε ηλικία 61 ετών χτυπημένος και αυτός από την "επάρατη νόσο" που τον ταλαιπωρούσε τους τελευταίους έξι μήνες, αφήνοντας την τελευταία του ανάσα στο σπίτι του, στα Ίσθμια.

Γεννημένος  στις 25 Νοεμβρίου του 1949 , έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Κόρινθο. Αυτό όμως που εκτόξευσε τη δημοτικότητά του ήταν η παρουσία του στην μεγάλη ομάδα του «Δικεφάλου του Βορρά», με συμπαίκτες τα ιερά τέρατα της εποχής εκείνης: Κούδας, Σαράφης, Ασλανίδης, Παρίδης και άλλοι πολλοί.

Ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1972 σε ηλικία 23 ετών, για να αντικαταστήσει τον Σαββουλίδη που αν και πρόσφερε πάρα πολλά στην ομάδα, είχε φτάσει για αυτόν η ώρα της αποχώρησης λόγω της ταλαιπωρίας από συνεχείς τραυματισμούς Ο Στέφας υπήρξε τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ από το 1972 έως το 1975 και στο διάστημα αυτό έπαιξε σε 60 ματς, αρκετά, για να αναδείξουν το πολύ μεγάλο ταλέντο του. Κορυφαία στιγμή της παρουσίας του στον "Δικέφαλο", η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1974 με αντίπαλο τον ολυμπιακό.

Εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ του Ιουνίου του 1974, στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας όχι μόνο ήταν αυτός που υπερασπίστηκε τα γκολπόστ των "ασπρόμαυρων", αλλά η παρουσία του ήταν καταλυτική για να σηκώσει μετά τη λήξη του αγώνα ο Κούδας το δεύτερο κύπελλο της ιστορίας του συλλόγου στον αττικό ουρανό.

Θυμίζουμε την εκπληκτική του απόκρουση στο πέναλτι του Καραβίτη (με το σκορ στο 1-1) και πολλές άλλες που πραγματοποίησε στη διάρκεια του συγκλονιστικού εκείνου τελικού, που καθήλωσε για δυόμισι ώρες όλη τη φίλαθλη Ελλάδα, στους ασπρόμαυρους τηλεοπτικούς δέκτες της εποχής...

Την τελευταία σεζόν του στον ΠΑΟΚ (1974-1975), ήταν αναπληρωματικός του ελβετού Ρενέ Ντεκ και έκανε μόνο τρία παιχνίδια και αυτά προς το τέλος του πρωταθλήματος. Μετά την τριετή του παρουσία στο «Δικέφαλο», επέστρεψε πάλι στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε  το ποδόσφαιρο -την Κόρινθο- και με τη φανέλα της ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1982.

Οι παλιότεροι τον θυμούνται σαν έναν τερματοφύλακα με καταπληκτικό ρεφλέξ που γενικά είχε σταθερή απόδοση όσες φορές πήρε τη φανέλα με το Νο 1 και υπερασπίστηκε την εστία μας. Δε θα σταθούμε καθόλου σε εκείνο το περιβόητο, μοιραίο ματς με την Παναχαϊκή στην Τούμπα γιατί κακές στιγμές έχουν όλοι στην καριέρα τους. Απλά, όπως είναι γνωστό,  του τερματοφύλακα φαίνονται περισσότερο...





Λίγες μόνο ώρες πριν αφήσει αυτόν τον κόσμο για να ανέβει στη γειτονιά των αγγέλων, βρισκόταν στο σπίτι του ο γενικός γραμματέας των βετεράνων του ΠΑΟΚ, Νίκος Σπανδωνίδης και η σύζυγός του, και ο Γιάννης Στέφας συζητούσε μαζί του για το φιλικό με τον Άγιαξ του Κρόιφ στην Τούμπα στο οποίο και είχε μεγαλουργήσει.

Το Μάιο του 2000 χρονολογείται η τελευταία του παρουσία στην Τούμπα, όταν είχε έρθει από την ιδιαίτερη πατρίδα του για να αγωνιστεί σε ένα φιλικό των παλαιμάχων του ΠΑΟΚ, στο οποίο μάλιστα παρεβρέθηκε και ο προπονητής της χρυσής εκείνης ομάδας, Λες Σάννον. Στη photo που ακολουθεί και είναι από εκείνη τη συνάντηση των παλαιμάχων, ο Στέφας βρίσκεται στην κάτω σειρά, στη μέση, δίπλα στον Σκαρτάδο.

Ανατρέχοντας στα αρχεία μας βρήκαμε ότι ο Κορίνθιος τερματοφύλακας, υπερασπίστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του την εστία του ΠΑΟΚ σε ευρωπαϊκό παιχνίδι στις 27 Σεπτεμβρίου 1972, με αντίπαλο την Ραπίντ Βιέννης στο δραματικό 2-2 της Τούμπας, ενώ την επόμενη χρονιά της μεγάλης ευρωπαϊκής πορείας του Δικεφάλου (1973 - 1974), ήταν παρών τόσο στα δύο ματς με τη Λέγκια Βαρσοβίας, όσο και σε αυτά με τη Λιόν στα πλαίσια του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Αυτές ήταν οι 5 συμμετοχές του σε επίσημα παιχνίδια που έδωσε ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη. Φυσικά αγωνίστηκε και στο φιλικό κόντρα στον μεγάλο Άγιαξ στις 14 Φεβρουαρίου 1973 για το οποίο έγινε αναφορά λίγο πιο πάνω.

Τραγική ειρωνεία επίσης λίγες μέρες πριν πεθάνει, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας πήρε ομόφωνη απόφαση να ονομασθεί το νέο σύγχρονο γήπεδο Ισθμίας "γήπεδο Γιάννης Στέφας" προς τιμή του.
Πηγή
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου