Κούρσα για λίγους ο διαγωνισμός για την Σελόντα


Στα μέσα Δεκεμβρίου, εφόσον δεν υπάρξει παράταση της προθεσμίας, θα έχουν στα χέρια τους οι σύμβουλοι του διαγωνισμού για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα τις δεσμευτικές προσφορές από την πλευρά των ενδιαφερόμενων επενδυτών που μετέχουν στη διαδικασία.
Τυπικά, η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών εκπνέει στις 13 Δεκεμβρίου. Ήδη η νορβηγική εταιρεία Akvaplan Niva έχει ξεκινήσει παράλληλα την καταμέτρηση του ιχθυοπληθυσμού των δύο εταιρειών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται όλες οι πλευρές να ομονοήσουν σε παράταση της προθεσμίας, λόγω του απαιτητικού προγράμματος ολοκλήρωσης των παρουσιάσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει να πραγματοποιούνται από τις δύο εταιρείες. Επιπλέον, έχουν προκύψει διάφορα τεχνικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, λ.χ. τι θα γίνει με την Περσεύς στην περίπτωση υποβολής δημόσιας πρότασης της μητρικής της (Σελόντα).
Πάντως, ο αριθμός των παρουσιάσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο του διαγωνισμού εμφανίζεται να έχει ήδη μειωθεί κατά δύο (μια για Σελόντα και μια για Νηρέα), καθώς φημολογείται πως ένα από τα fund που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση δεν εμφανίστηκε (no-show) στα προγραμματισμένα ραντεβού.
Υπενθυμίζεται πως στην επόμενη φάση του διαγωνισμού μετέχουν τα επενδυτικά κεφάλαια Harvard Investment Group (HIG), Amerra Capital Μanagement, Diorasis International, Oaktree καθώς και τα funds Panaxia, Butterfly, το Duet Group και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Tinicum Inc. (Pontos Aqua) που έχει αναφερθεί ότι πλέον απέχει της διαδικασίας. Αντίθετα, οι κινήσεις ενός "πυρήνα” 2-3 υποψηφίων φανερώνουν δέσμευση για την κατάθεση εξαιρετικά ανταγωνιστικών προσφορών.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες που εμφάνιζαν τις τράπεζες να επιθυμούν την πώληση των δύο εταιρειών ξεχωριστά, αποδίδονται από έμπειρα τραπεζικά στελέχη στην προσπάθεια παλαιότερων μετόχων να δημιουργηθούν εντυπώσεις και ενδεχομένως να προκαταλάβουν εξελίξεις. Στόχος των τραπεζών παραμένει να εξασφαλίσουν μια συναλλαγή όσο πιο κοντά στα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει σε Νηρέα και Σελόντα.
Τα μεγέθη εξαμήνου, ακόμη και εννεαμήνου σε έναν κυκλικό κλάδο όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν αποτελούν ασφαλές κριτήριο. Παράλληλα, για την τύχη που θα έχουν οι προσφορές που θα κατατεθούν, σημαντικό ρόλο θα παίξουν παράγοντες όπως οι επιμέρους συμφωνίες για τα δάνεια, η διάρκεια της επένδυσης, και φυσικά το μοντέλο αξιοποίησης των δύο εταιρειών με τους περισσότερους ενδιαφερόμενους να προκρίνουν μια συγχώνευση) ώστε να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο σχήμα.
Στο τέλος του 2016, Nηρεύς και Σελόντα είχαν καθαρό δανεισμό περίπου 340 εκατ. ευρώ, με αθροιστικά EBITDA, προ αποτίμησης βιολογικών αποθεμάτων, 42 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2017, τα EBITDA εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθούν χαμηλότερα, λόγω της πίεσης στην τιμή της τσιπούρας, με τον καθαρό δανεισμό να παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της παραγωγής για το 2017 έναντι του 2016, όπως προκύπτει από έκθεση του ΣΕΘ, κατά περίπου 5%, στους 110.000 τόνους.
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2017 του ομίλου Νηρέα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, αφενός λόγω της αύξησης της ποσότητας πωλήσεων ψαριών και αφετέρου στη μείωση του κόστους παραγωγής. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 159,1 εκατ. (+6,8%), ενώ το λειτουργικό EBITDA διαμορφώθηκε σε 19 εκατ. ευρώ (+21,7%). Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός (Net Debt) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθε στα 156,9 εκατ.ευρώ, έναντι 171,6 εκατ. στις 31/12/2016.
Αντίστοιχα, ο όμιλος Σελόντα στο εννεάμηνο εμφάνισε κύκλο εργασιών 134,1 εκατ. ευρώ (έναντι 127,4 εκατ.), ενώ το λειτουργικό ΕBITDA διπλασιάστηκε σε σχέση με αυτό της αντίστοιχης περιόδου 2016, εξέλιξη που στοιχειοθετεί την σταθερή βελτίωση των αποτελεσμάτων. Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός (net debt) μετά την αποτίμηση στην εύλογη αξία  ανήλθε στα 155,8 εκατ. ευρώ έναντι 161,6 εκατ. στο τέλος του 2016. 
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου