Νέα ευκαιρία για τους φοροφυγάδες -Εκπτωση 40% στα πρόστιμα


Το υπουργείο Οικονομικών φέρνει πάγια ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης για τους φορολογούμενους που ελέγχονται  για μη υποβολή αρχικών δηλώσεων ή την υποβολή ανακριβών δηλώσεων.

Η ρύθμιση αυτή που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο. Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα προσφέρει  έκπτωση 40% στους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα. Μες αυτόν τον τρόπο εκτιμούν στο ΥΠΟΙΚ ότι θα ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα από παλιές υποθέσεις που δεν έχουν παραγραφεί, ενώ θα δοθεί και μία ανάσα στα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Βάσει αυτής της διάταξης οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις ακόμη και μετά την έναρξη του φορολογικού ελέγχου. Ετσι αν πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους εντός 30 ημερών τότε οι κυρώσεις (πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα και όχι κύριοι φόροι) «κουρεύονται» κατά 40%.

Τι θα ισχύει με τις επιβαλλόμενες κυρώσεις

Για εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλλονται μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου αλλά πριν από την κοινοποίηση της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ΚΦΔ θα επιβάλλονται οι διαδικαστικές κυρώσεις για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, δηλαδή ποσά προστίμων 100 ευρώ αν ο ελεγχόμενος δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, 250 ευρώ αν ασκεί τέτοια δραστηριότητα και τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ αν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και τηρεί διπλογραφικά βιβλία και ο τόκος που ανέρχεται σε ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης μέχρι την υποβολή της εκπρόθεσμης.
Για εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλλονται μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, εάν προκύπτει ποσόν φόρου προς καταβολή θα επιβάλλεται επί του ποσού αυτού, αντί του διαδικαστικού προστίμου των 100-500 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το 10%-50% του προκύπτοντος φόρου, σε περίπτωση αρχικής δήλωσης, ή της προκύπτουσας διαφοράς φόρου, σε περίπτωση τροποποιητικής δήλωσης. Εφόσον η προκύπτουσα οφειλή εξοφληθεί εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου, το πρόστιμο θα περιορίζεται στο 60% του αρχικώς προσδιορισθέντος.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου